De meest voorkomende glassoorten in woningen, kantoren en ander vastgoed zijn:

 

Enkel glas

Enkel glas bestaat uit één glaslaag. Het wordt gemaakt volgens de ‘float’-methode. Gesmolten glas wordt over een bad van tin gegoten en langzaam afgekoeld. Zo ontstaat een vlakke glasplaat, ook wel floatglas genoemd.

 

Enkel glas isoleert slecht omdat het warmte naar buiten geleidt. Het wordt daarom niet meer toegepast in nieuwbouw.  Door op enkel glas coatings aan te brengen krijgt het wel isolerende eigenschappen. Enkel glas is verkrijgbaar in een blanke of gekleurde variant (groenig) en in allerlei gefigureerde uitvoeringen (figuurglas).

 

HR-glas

HR-glas is isolerend dubbelglas met coating, bestaande uit twee glasplaten die uit elkaar worden gehouden. De randen zijn afgesloten met een speciale kit zodat er een gesloten eenheid ontstaat. De ruimte tussen het glas wordt gevuld met lucht. Zo blijft de warmte beter binnen. U bespaart er mee op uw energiekosten.

 

HR+glas is dubbelglas met coating met een spouwdikte van 9-12 mm. De tussenruimte heeft een vulling van argon. Dit edelgas isoleert beter dan lucht.

HR++glas isoleert nog beter. Daarbij is de spouwdikte minimaal 13mm.

 

Aan HR-beglazing kunnen extra eigenschappen worden toegevoegd zoals:

- zonwering

- brandwering

- geluidswering

- letselwering

- inbraakwering

- zelfreiniging

 

Figuurglas

Figuurglas is normaal helder glas met een figuur erin. De figuur wordt in het nog hete glas gedrukt doordat het glas tussen twee walsen wordt doorgevoerd die enkele millimeters van elkaar staan. Bij de meeste patronen in figuurglas is in een van de walsen het figuur aangebracht.

Glaszetten/glassoorten